Get Started in Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i Kaliks o kojem više slijedi u nastavku.

Kaliks

Paula Franceković i Tea Vučković svojim projektom Kaliks žele razviti metodu za preventivno mjerenje zdravlja krvnih žila i ojačati svijest o važnosti kvalitetnih prehrambenih navika. Shvativši kako je uništenje endotelnog  glikokaliksa poveznica između brzorastućih “lifestyle” bolesti i  neistraženo područje, zaključili su kako su upravo oni, ti koji trebaju nešto poduzeti. Svojim rješenjem žele omogućiti korisnicima uvođenje ciljanih prehrambenih i lifestyle preinaka, ali u isto vrijeme njegovati zdrav odnos prema hrani i bezbrižnost u svakodnevnom životu.

Paula je diplomirala nutricionizam (Zagreb) i Human Nutrition (Kopenhagen). U suradnji sa Science Innovation Hubom u Kopenhagenu istraživala je razvoj kroničnih kardiovaskularnih bolesti i mogućnosti očuvanja endotelnog glikokaliksa. Držala je znanstvene edukacije u sklopu mnogih institucija usmjerenih na popularizaciju znanosti kod djece. Bila je savjetnica za prehranu žena srednjih godina i starijih osoba. 

Tea je diplomirala nutricionizam (Split) i  Human Nutrition (Kopenhagen). U Kopenhagenu se fokusirala na specifično područje znanosti o prehrani – molekularnu prehranu. Postala je znanstveni dopisnik za GUTYX – tvrtku specijaliziranu za otkrivanje disbalansa mikrobioma. Tamo je razvijala nutritivne terapije prema najnovijim saznanjima u tom području. Ubrzo nakon, pridružila se projektu PREVENTOMICS – vodećem projektu personalizirane prehrane na razini EU -a u sklopu kojeg je provodila svoj diplomski rad.

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn