Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i SAMO o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

SAMO

Tim SAMO želi riješiti probleme koje zahvaćaju korisnike zdravstvene skrbi i liječnike. Pacijenti se često suočavaju s otežanom dostupnošću kontakta sa liječnikom i neodgovaranje na pozive i mailove. S druge strane, liječnici su u značajnoj mjeri opterećeni brojnim upitima i dolascima u ambulantu. Svakodnevno, ambulantu kontaktira do 150 pacijenata što u prosjeku znači oko 3 minute za rad dnevno sa pacijentom bez obzira na vrstu njegove potrebe, što predstavlja izuzetno veliki pritisak za rad. Ovom problemu doskočili su Ivica i Lana Škvorc s rješenjem kojim će pokušati smanjiti pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. 

Ivica Škvorc, dr. med., ima iskustvo u radu u zdravstvenom sustavu više od 18 godina na poziciji liječnika u Zavodu za hitnu medicinu i Domu zdravlja, a trenutno je nositelj ordinacije obiteljske medicine. Iskustvo koordiniranja rada i organizacije posla iz raznih pozicija i perspektiva donijelo mu je iskustvo poznavanja problematike koju želi riješiti. Kontinuirano se educira i prati inovacije, smjernice i znanstvena dostignuća u svijetu medicine i želi ostaviti trag u inovaciji i napretku zdravstvenog sustava za dobrobit svojih kolegica, kolega ali i pacijenata. 

Mr. sc. Lana Škvorc ima iskustvo u radu sa udrugama civilnog društva i poduzećima raznih djelatnosti (IT, turizam i hotelijerstvo) više od 12 godina, te u zadnjih 7 godina sa radom na nacionalnim i međunarodnim projektima na poziciji projektnog menadžera – višeg stručnog suradnika na projektima). Njezin projektni portfelj obuhvaća provođenje preko 10 nacionalnih i međunarodnih projekata u svim aspektima, od početka projekta do kraja provedbe, kao i rad na projektnim prijavama. Kao posebno vrijedno iskustvo ističe koordinaciju rada tima, komunikaciju sa timom, partnerima i kontrolnim tijelima, naučene lekcije, organiziranje projektnih evenata i proaktivno praćenje provedbe projektnih aktivnosti. Analitičkog uma i orijentirana na detalje ima mindset kontinuiranog poboljšanja, što se odlikuje i na privatnim interesima: osobnom razvoju te pomaganju drugima kroz završene edukacije. Tim je zajedno uspješno proveo projekt “Grad Varaždin – Sigurna zajednica” u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Karolinska institutom 2010. godine. 

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn