Get Started in Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto manje od dva tjedna 12 hrvatskih inovatora i poduzetnika odabrano je za sudjelovanje u drugoj godini specijaliziranog programa podrške – Get Started in Health Innovation. Program je pokrenut s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske.

S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 12 timova
  • 44 članice i člana tima
  • 50% ženskih članova tima

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su AstraZeneca te Selvita koji su se pridružili kao partneri programa, što stvara odličnu sinergiju između farmaceutske industrije, biotehnologije i timova koji su spremni preoblikovati zdravstvenu industriju.

Jedan od 12 timova je i EMHANCE o kojem više slijedi u nastavku.

Gotovo jedna šestina svjetske populacije pati od neuroloških poremećaja – od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, moždanog udara, multiple skleroze i epilepsije do migrene i traumatskih ozljeda mozga. Uz nedostatne terapijske pristupe te manjak zdravstvenog osoblja i bolničkih kreveta, neurološke bolesti predstavljaju ogroman teret za pacijente, zdravstvene institucije i društvo u cjelini. Iako je proteklo desetljeće karakterizirao porast broja novih terapijskih pristupa, prema najnovijoj studiji Europskog vijeća za mozak brojne potrebe pacijenata i rizičnih skupina ostaju nezadovoljene.

Rješenje pruža tim EMHANCE koji se bavi izradom neinvazivnog i prijenosnog uređaja za liječenje bolesti mozga. Njihov uređaj koristi elektromagnetska polja koja stimuliraju središnji živčani sustav te, uz pomoć ugrađenih senzora za vitalne parametre, omogućavaju adaptaciju terapijskog protokola u stvarnom vremenu. Uz to, kako je EMHANCE prijenosan uređaj, zamišljen da se nosi nekoliko sati svaki dan, on pruža i mogućnost daljinskog praćenja napretka pacijenta te održavanje dnevne rutine.

Članovi EMHANCE tima obavljaju ključne uloge u razvoju i istraživanju EMHANCE uređaja. Njihova stručnost i suradnja omogućuju napredak u području neuroznanosti i medicinskih tehnologija, a sve to s ciljem poboljšanja funkcionalnog oporavka pacijenata.

Na čelu tima je dr. sc. Jasmina Isaković, znan. sur., voditeljica tima i izumiteljica EMHANCE uređaja. Jasmina je stručnjak za biofiziku živčanog sustava s posebnim fokusom na neuro-imune interakcije u neurološkim poremećajima. Njen stručni rad uključuje računalno modeliranje elektromagnetomehanike živčanog sustava te istraživanje komunikacijskih mehanizama između neurona i glija stanica. Jasminina uloga obuhvaća uspostavljanje planova za provedbu projekta, praćenje napretka, podršku timu pri razvoju i implementaciji inovacijskog procesa te identifikaciju novih prilika na tržištu.

Filip Slatković, bacc. ing. el., je kontrolor kvalitete i glavni inženjer EMHANCE tima. Filip je ključan član tima od samog početka, a igrao je ulogu razvojnog inženjera kod izrade prototipa EMHANCE uređaja i tehničkog savjetnika tijekom podnošenja patentne prijave, a koja je objavljena u rujnu 2022. godine. Filipova uloga obuhvaća implementaciju sustava upravljanja kvalitetom (QMS), formuliranje strategija upravljanja rizicima te standardizaciju postupaka, a kako bi se osigurala visoka kvaliteta EMHANCE uređaja.

Prof. dr. sc. Dinko Mitrečić, dr. med., je kordinator za pretklinička istraživanja u EMHANCE timu. Dinko ima više od 10 godina iskustva kao voditelj laboratorija koji testira eksperimentalne pristupe u liječenju bolesti mozga te istraživanju novih rezultata s komercijalnim potencijalom. Upravo su preliminarna istraživanja EMHANCE uređaja, a koja su bila provedena u Dinkovom laboratoriju, pokazala velik terapijski potencijal ovog uređaja. Ukratko, Dinkova uloga je provođenje istraživanja za testiranje učinkovitosti i djelotvornosti uređaja na staničnim i životinjskim modelima.

Njihova zajednička stručnost i predanost omogućuju razvoj inovativnih medicinskih tehnologija poput EMHANCE uređaja. Ovaj tim neprestano radi na istraživanju i razvoju kako bi poboljšali terapijske mogućnosti za pacijente s neurološkim poremećajima. Njihov cilj je pružiti revolucionarno rješenje koje će pomoći kod obnove tkiva i poboljšanju neurološke funkcije, otvarajući novo poglavlje u liječenju i rehabilitaciji pacijenata s bolestima mozga.

Sada, ovaj tim započinje svoje putovanje prema uspjehu u inovacijama u zdravstvu, spreman preoblikovati industriju i donijeti pozitivne promjene. Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Sve one koji su propustili prijaviti se na ovaj program te žele pratiti poduzetnički put ovih timova, pozivamo da prate naše društvene mreže LinkedinFacebook i Instagram.

P.S. Više poduzetničkih znanja, vještina i prilika šaljemo u našim newsletterima, na koje se možeš prijaviti ovdje.

Priliku za karijeru te otvorene pozicije uvijek možeš pogledati na TeamUp webu.

Facebook
Twitter
LinkedIn