Get Started in Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto manje od dva tjedna 12 hrvatskih inovatora i poduzetnika odabrano je za sudjelovanje u drugoj godini specijaliziranog programa podrške – Get Started in Health Innovation. Program je pokrenut s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske.

S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 12 timova
  • 44 članice i člana tima
  • 50% ženskih članova tima

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su AstraZeneca te Selvita koji su se pridružili kao partneri programa, što stvara odličnu sinergiju između farmaceutske industrije, biotehnologije i timova koji su spremni preoblikovati zdravstvenu industriju.

Jedan od 12 timova je i Novela Medica o kojem više slijedi u nastavku.

Tim Novela Medica posvećen je razvoju inovativnog uređaja za mjerenje frekvencije disanja. Njihova misija je riješiti problem nedostatka uređaja za precizno mjerenje frekvencije disanja, što predstavlja izazov za zdravstvene sustave.

U današnjoj praksi, frekvencija disanja se često mjeri ručno tijekom 60 sekundi, što opterećuje zdravstveno osoblje i može rezultirati nepreciznim rezultatima. Frekvencija disanja je jedan od četiri vitalna parametra koji pružaju važne informacije o općem stanju pacijenta i trebala bi se mjeriti pri svakom pregledu u svim granama medicine. Nažalost, često se zanemaruje ili nije dovoljno precizno izmjerena, što dovodi do nedostatka važnih informacija za liječenje pacijenta.

Tim Novela Medica prepoznao je ovaj nedostatak i odlučio razviti uređaj koji će precizno mjeriti frekvenciju disanja na način koji je prihvatljiv za zdravstvene sustave. Članovi tima su studenti Jakov Lonić, Petar Lonić i Dominik Vitez.

Jakov Lonić odgovoran je za medicinska istraživanja, tržišnu analizu, umrežavanje i javno predstavljanje. Svojim istraživačkim radom Jakov se fokusira na medicinske aspekte vezane uz frekvenciju disanja i njen utjecaj na zdravlje pacijenata. Osim toga, provodi tržišne analize kako bi bolje razumio potrebe i zahtjeve zdravstvenih sustava i pacijenata.

Petar Lonić i Dominik Vitez odgovorni su za tehničku realizaciju uređaja. Ovi poduzetni studenti koriste svoje tehničko znanje i vještine kako bi dizajnirali i razvili sam uređaj za mjerenje frekvencije disanja. Njihova stručnost i dosadašnje iskustvo osiguravaju da uređaj radi precizno i pouzdano.

Važno je napomenuti da, iako svaki član tima ima svoje specijalizacije, sve odluke se donose kolektivno, uz konsenzus cijelog tima. Tim također surađuje s dva mentora, doc. Mariom Hrgetićem i prof. Mariom Cifrekom, koji pružaju podršku u razvoju uređaja.

Tim Novela Medica ističe važnost mjerenja frekvencije disanja kao vitalnog parametra te vjeruje da će njihov uređaj pružiti precizne rezultate i olakšati rad zdravstvenim djelatnicima. Njihov angažman u razvoju ovog inovativnog rješenja obećava napredak u području praćenja i upravljanja disanjem, što će imati pozitivan utjecaj na kvalitetu zdravstvene skrbi pacijenata.

Sada, ovaj tim započinje svoje putovanje prema uspjehu u inovacijama u zdravstvu, spreman preoblikovati industriju i donijeti pozitivne promjene. Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Sve one koji su propustili prijaviti se na ovaj program te žele pratiti poduzetnički put ovih timova, pozivamo da prate naše društvene mreže LinkedinFacebook i Instagram.

P.S. Više poduzetničkih znanja, vještina i prilika šaljemo u našim newsletterima, na koje se možeš prijaviti ovdje.

Priliku za karijeru te otvorene pozicije uvijek možeš pogledati na TeamUp webu.

Facebook
Twitter
LinkedIn