Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Program Get Started in Health Innovation došao je do završetka prve faze koja je obilježena Internim Demo danom na kojem je sudjelovalo 10 timova. Timovi su svoj napredak demonstrirali kroz pitch pred žirijem i trenerima s naglaskom na validaciju problema i rješenja. Stručni žiri koji se sastojao od profesionalaca i stručnjaka iz područja zdravstva odlučio se za 7 timova na temelju osnovnih kriterija poput jasno definiranog i argumentiranog problema ili potreba korisnika kao i definiranja potencijalnih korisnika. Također, timovi su trebali istaknuti svoje kvalitetno, inovativno i potencijalno rješenje za postavljeni problem kao i definirati veličinu ciljanog tržišta te potencijalno njegovo osvajanje s obzirom na konkurenciju i zamišljeni koncept.

Program provode Centar za istraživanje razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku i Lean Startup Hrvatska. Potrebno je istaknuti i tvrtke Selvita, AstraZeneca te Britansko veleposlanstvo Zagreb kao ponosni partneri cjelokupnog programa.

Timovi koji su prošli u drugu fazu programa podijelili su s nama svoja dosadašnja iskustva i dojmove.

Prilagodba i fleksibilnost kao važna saznanja tijekom prve faze programa

Jeste li znali da gotovo jedna šestina svjetske populacije pati od neuroloških poremećaja? Upravo je naglasak na tu činjenicu kao i rješenje dao tim EMHANCE koji se bavi izradom neinvazivnog i prijenosnog uređaja za liječenje bolesti mozga.

Na čelu EMHANCE tima je dr. sc. Jasmina Isaković, znan. sur., voditeljica tima i izumiteljica EMHANCE uređaja. Filip Slatković, bacc. ing. el., kontrolor je kvalitete i glavni inženjer EMHANCE tima dok je prof. dr. sc. Dinko Mitrečić, dr. med., koordinator za pretklinička istraživanja.

Istaknuli su kako je jedno od ključnih saznanja tijekom prvog djela programa Get Started in Health Innovation bila važnost implementacije mišljenja kupaca i korisnika u poslovanje startup-a kao i sposobnost brze i učinkovite prilagodbe koja je presudna za uspjeh u dinamičnoj zdravstvenoj industriji.

“Prilagodba uključuje otvorenost za povratne informacije, prihvaćanje promjena i spremnost da usmjerimo svoje strategije ili ideje na temelju novih informacija ili uvida u tržište. Navedena spremnost na prilagodbu nam tako omogućava da, na proaktivan i agilan način, odgovorimo na tržišne promjene i potrebe kupaca. Uz to, naučili smo da prilagodljivost nije bitna samo za razvoj našeg proizvoda, već i za naš osobni razvoj kao poduzetnika. Ekosustav startup-a pun je neizvjesnosti, a prilagodljivost nam omogućuje da učimo iz neuspjeha te kontinuirano poboljšavamo svoje vještine i znanje”, rekli su iz tima EMHANCE te dodali: “Osim vrijednih znanja i novih vještina koje smo stekli u prvoj fazi Get Started in Health Innovation, uspjeli smo uspostaviti i nova poznanstva s ljudima unutar startup ekosustava i ciljanim korisnicima zahvaljujući podršci organizatora. Kroz redovne radionice, prezentacije i događaje za umrežavanje, dobili smo priliku upoznati inspirativne i utjecajne ljude iz područja zdravstva i inovacija. Osim toga, organizatori su nam omogućili i pristup ciljanim korisnicima, a sve kako bismo dobili dragocjene uvide, povratne informacije i razumjeli njihove stvarne potrebe. Ova neposredna interakcija s ciljanim korisnicima omogućila nam je da prilagodimo našu ideju kako bismo bolje odgovorili na njihove izazove i stvorili rješenje koje im zaista odgovara. Sve navedeno je značajno obogatilo naše iskustvo i otvorilo nove prilike za rast i uspjeh našeg startup-a”.

Među timovima koji su uspješno održali pitch je i tim MedQual Analytic koji je bio fokusiran na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi kroz analizu podataka. Koristeći naprednu analitiku, njihova rješenja omogućuju bolnicama i klinikama da identificiraju područja za poboljšanje i donose informirane odluke za optimizaciju pružanja zdravstvene skrbi.

Jedan od osnivača tima je Armin Atić koji ujedno ima i ključnu ulogu kao ideotvorac i savjetnik u vezi zdravstva. Također obavlja ulogu project managera, što podrazumijeva vođenje projekata, upravljanje timom i osiguravanje uspješne implementacije razvijenih rješenja. U timu je i Amer Mujčinović, tehnički stručnjak koji obavlja ulogu CTO-a (glavnog tehnološkog direktora). Amer je RPA (Robotska automatizacija procesa) developer s dubokim razumijevanjem tehnoloških alata i platformi.

Već su nakon prve faze programa implementirali neka učenja oko istraživanja i razvoja tržišta te su im idući koraci razvoj ideje i potvrda postojećih kao i razvoj novih korisnika i tržišta. Naglasili su kako je upravo fleksibilnost i proaktivnost u svim koracima razvoja bilo jedno od najvažnijih saznanja kao i razbijanje straha oko savladavanje prepreka.

“Koncept programa i naročito mentorske sesije jako su pomogle u individualizaciji lean start up modela problemima koje naš tim rješava”, istaknuli su.

Kvalitetno istraživanje tržišta predstavlja zdravi temelj svakog startupa

“Bilo je izazovno, temeljito i edukativno!”, kroz ove tri riječi tim Michi Community opisao je svoj dosadašnji put u programu. Tim Michi Community razvija platformu i resurse koji pružaju podršku, informacije, osnaživanje i povezivanje osoba s mentalnim zdravstvenim izazovima kako bi se smanjila stigmatizacija i unaprijedila briga o mentalnom zdravlju.

Antonia Kurtović jedna je od članica Michi Community tima koja brine za financijsku održivost projekta te promociju aplikacije na tržištu odnosno odgovorna je za financije, marketing i partnerstva. Stručnost iz područja grafičkog dizajna donosi Ani Einwalter koja je odgovorna za stvaranje vizualnog identiteta Michi Community aplikacije, uključujući dizajn logotipa, vizuala i izradu prototipa aplikacije.

Ova inovativna aplikacija koju razvijaju ima potencijal transformirati način na koji mladi pristupaju svojem mentalnom zdravlju. Michi Community tim čvrsto vjeruje da je povezivanje, podrška i educiranje ključno za jačanje mentalnog blagostanja mladih ljudi.

“Najvrjednije što smo naučile u sklopu Get Started in Health Innovation je da s razvojem treba ići postepeno i da je puno bolje, lakše, pametnije i jeftinije prvo testirati i istražiti tržište, nego samo krenuti s razvojem proizvoda bez validiranja problema budućih korisnika”, naglasile su Antonia i Ani te dodale kako im je Get Started in Health Innovation razvio određenu disciplinu koja im omogućava da razvijaju svoj startup svakodnevno prvenstveno kroz podršku koju su dobile od startup zajednice usprkos njihovoj dobi. “I to je definitivno jedna od stvari koja nas gura naprijed!”, spomenule su.

Nedostatak učinkovitog programskog rješenja za rad farmaceuta koji pružaju uslugu upravljanja farmakoterapijom jedan je od ključnih problema koje tim Morbus rješava. Web aplikacija “Morbus” omogućava farmaceutima unos podataka o pacijentima po unaprijed definiranim modelima, što osigurava konzistentnost i preglednost informacija.

Na čelu tima je izvanredna profesorica dr. sc. Iva Mucalo, specijalistica kliničke farmacije koja ima ključnu ulogu u vođenju tima i usmjeravanju razvoja ovog inovativnog rješenja za upravljanje farmakoterapijom. Dr. sc. Andrea Brajković, Helena Orehovački te Lucija Ana Bićanić magistre su farmacije te članice tima za istraživanje i razvoj. Ulogu tehničkog/softverskog razvijatelja i vodi tehničke operacije ima Armis Ališić, bacc.ing.techn.inf. Njihovo programsko rješenje omogućit će farmaceutima bolju organizaciju, preciznije praćenje i pružanje personalizirane podrške pacijentima, čime će se osigurati optimalni rezultati terapije.

Kroz pitch je svoju ideju predstavio i tim Novela Medica koji je posvećen razvoju inovativnog uređaja za mjerenje frekvencije disanja. Njihova misija je riješiti problem nedostatka uređaja za precizno mjerenje frekvencije disanja, što predstavlja izazov za zdravstvene sustave.

Jakov Lonić u timu je odgovoran za medicinska istraživanja, tržišnu analizu, umrežavanje i javno predstavljanje dok su Petar Lonić i Dominik Vitez odgovorni za tehničku realizaciju uređaja. Ovi poduzetni studenti koriste svoje tehničko znanje i vještine kako bi dizajnirali i razvili sam uređaj za mjerenje frekvencije disanja. Njihova stručnost i dosadašnje iskustvo osiguravaju da uređaj radi precizno i pouzdano. Tim također surađuje s dva mentora, doc. Mariom Hrgetićem i prof. Mariom Cifrekom, koji pružaju podršku u razvoju uređaja.

Nakon prolaska u drugu fazu programa konstatirali su kako je važno poznavanje tržišta na koje ulaze te planiraju posvetiti predstojeće vrijeme za ponovno učenje o tržištu medicinskih uređaja kako bi dubinski razumjeli sve nevidljive veze koje ga isprepliću. Također, planiraju se dodatno predati razgovoru s korisnicima u čemu su pronašli važnost za njihov projekt.

Nedostatak dostupnosti primalja ženama koje se pripremaju za majčinstvo prepoznao je tim Primalja u zajednici MaMiNi koji se sastoji od stručnih primalja: Marijane Ivančić, magistre primaljstva, kao osnivačice, te prvostupnica primaljstva, Mirjane Mate Ello i Nikoline Vrbanec kao članica tima. Njihov glavni cilj je osigurati sigurnu i kvalitetnu primaljsku skrb ženama tijekom trudnoće, porođaja i postporođajnog razdoblja, pružajući im podršku i skrb kreiranjem posebnog Centra za trudnice. Primanje u zajednici nastoje pružiti kvalitetnu skrb i pomoć ženama kako bi njihovo iskustvo trudnoće i poroda bilo pozitivno i ispunjavajuće.

I tim Primalja u zajednici uočio je istraživanje tržišta kao jednu od najvažnijih stavki kod razvoja startupa. Kao nešto najvrjednije što su naučili i savladali proteklih mjeseci u sklopu programa naveli su disciplinu u izvršavanju zadanih rokova, izlazak iz zone komfora u svakom smislu, a osobito sagledavanja šire slike o poduzetništvu.

“Naučile smo da se tržište treba respektirati i stalno propitivati, potrebno je voditi brigu o timu i raditi na njegovom jačanju jer je tim taj koji nosi cijelu priču”, spomenule su.

Na Demo danu se predstavio i Nume Health koji čine stručnjaci s gotovo 20 godina iskustva na području dijagnostike i farmaceutskog poslovanja. Nume Health želi postati “cost leader” u području dijagnostike te rješavaju nedostatak cjenovno prihvatljivog rješenja koje štedi vrijeme, novac i energiju prilikom kupovine i korištenja laboratorijskih testova.

Za laboratorijsko upravljanje i poslovanje u timu odgovoran je Tomasz Bienkowski, doktor kemije i osnivač laboratorija. Konrad Kowalski, doktor znanosti iz bio-kemije  vodi razvoj novih dijagnostičkih metoda. Ozan Möller pridonosi marketinškom i poslovnom aspektu tima dok je Petar Bilosnic specijaliziran za razvoj informacijskih sustava, softvera i digitalnih proizvoda. Njegova stručnost doprinosi implementaciji tehnoloških rješenja u svrhu poboljšanja dijagnostičkih procesa.

Tim Nume Health kombinira svoje raznolike vještine i znanje kako bi ostvario ranu dijagnostiku raznih bolesti, rasteretio zdravstveni sustav i promovirao prevenciju bolesti. Njihova predanost i iskustvo ključni su čimbenici za uspjeh u ostvarenju njihovih ciljeva. 

Get Started in Health Innovation program započeo je 13. svibnja i u trajanju je od 6 mjeseci kao potpora interdisciplinarnog karaktera namijenjena start-up timovima koji žele razviti inovacije u zdravstvu. Program je kao što je navedeno podijeljen u dva djela te timovi prolaze kroz intenzivni period edukacije i mentoriranja u sklopu kojeg polaznici dobivaju znanja i vještine za ispitivanje tržišta.

Tijekom drugog djela programa timove očekuje edukacija koja će im biti potrebna za razvoj proizvoda i potporu za traženje financiranja potrebnog da bi proizvod plasirali na tržište.

Facebook
Twitter
LinkedIn