Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto manje od dva tjedna 12 hrvatskih inovatora i poduzetnika odabrano je za sudjelovanje u drugoj godini specijaliziranog programa podrške – Get Started in Health Innovation. Program je pokrenut s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi od strane Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske.

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 12 timova
  • 44 članice i člana tima
  • 50% ženskih članova tima

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su AstraZeneca te Selvita koji su se pridružili kao partneri programa, što stvara odličnu sinergiju između farmaceutske industrije, biotehnologije i timova koji su spremni preoblikovati zdravstvenu industriju.

Jedan od 12 timova je i Art Express o kojem više slijedi u nastavku.

Art Express je tim koji sudjeluje u programu Get Started in Health Innovation s ciljem rješavanja problema neprepoznate pojave delirija kod pacijenata u kirurškim intenzivnim jedinicama. Delirij predstavlja poremećaj moždane funkcije koji rezultira promjenama pažnje, dezorijentiranošću u vremenu i prostoru te kognitivnim poremećajima.

Danas se delirij često rješava putem prevencije poremećaja spavanja, korištenjem psihoaktivnih lijekova, ranom mobilizacijom, prevencijom dehidracije i zatvora, adekvatnom prehranom, liječenjem infekcija i hipoksije te kontroliranom analgezijom i sedacijom. Međutim, ove metode nisu uvijek dovoljno učinkovite u praksi. Nedostatak zdravstvenog osoblja često onemogućuje provedbu svih navedenih mjera prevencije, ili se provode samo djelomično, što povećava vjerojatnost pojave delirija. Osim toga, delirij se često ne prepoznaje ni ne uočava na vrijeme, što dalje rezultira produljenim boravkom pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja i povećanim komplikacijama.

Art Express shvaća važnost rješavanja ovog problema i posvećuje se pronalaženju inovativnih rješenja. Ovaj tim ima ambicioznu viziju – riješiti taj problem kako bi smanjili komplikacije koje proizlaze iz delirija, poput trajnih kognitivnih smetnji i nemogućnosti povratka pacijenata normalnom životu. Tim radi na razvoju aplikacije “Šapat nade”:

“Korištenjem aplikacije ‘Šapat nade(Whisper of hope)’ uvjereni smo u lječidbenu snagu umjetnosti te smatramo da zajedničkim djelovanjem farmakološkog terapijskog pristupa s kreativnim izričajem i iskustvom doživljaja umjetničkog djela dobivamo sinergistički učinak na prevenciju i liječenje delirija (u JIL-u).” – navodi voditeljica tima Elizabeta, vlasnica Art express studija za osobni rast i razvoj kreativnih potencijala.

Startup je osnovan i vođen od strane Elizabete Alković, prvostupnice sestrinstva sa specijalizacijom intenzivne njege koja je svoje devetnaestogodišnje iskustvo rada u jedinici intenzivnog liječenja nadogradila ekspresivnom art terapijom sa specijalizacijom  terapeutskog pripovijedanja (storytelling therapy) koje ju čini kreativnom  i inovativnom osobom s bogatim iskustvom u kreiranju umjetničkih sadržaja. Elizabeta je pokretačka snaga tima i stručnjakinja za razvoj kreativnih ideja i koncepta.

Marijana Mrvoš je diplomirana ekonomistica s iskustvom u međunarodnoj razmjeni. Ona je ključna osoba zadužena za logistiku u timu, koja se brine o organizaciji svih operativnih aspekata. Također, Marijana je talentirana u kreiranju umjetničkih sadržaja, doprinoseći svojim kreativnim idejama i perspektivom.

Dominik Alković je odličan učenik 3.razreda gimnazije,polaznik centra izvrsnosti u smijeru poduzetništvo.Dominik doprinosi timu svojom kreativnošću, inovativnim idejama te pozitivnom mladalačkom energijom.

David Drinić je apsolvent telekomunikacija i informacijskih tehnologija. Kao tehnička podrška, David je odgovoran za osiguravanje tehničke funkcionalnosti i podrške timu. S obzirom na svoje studijsko područje, on također doprinosi stvaranju digitalnih sadržaja i implementaciji tehnoloških rješenja.

Ivana Martinović je magistra ekonomije s usmjerenjem na menadžment. Ona je ključna figura u promociji startupa i održavanju odnosa s javnošću. Ivana također upravlja financijskim aspektima projekta i ima ulogu u umrežavanju s drugim relevantnim dionicima. Njena stručnost u području menadžmenta pruža temelje za uspješno vođenje startupa.

Članovi tima Elizabeta, Marijana, Dominik,David i Ivana predstavljaju raznolik i komplementaran skup vještina i stručnosti. Njihova suradnja omogućuje stvaranje inovativnih umjetničkih projekata s tehničkom podrškom, logistikom, financijskom stabilnošću i uspješnom promocijom. Svi članovi tima doprinose zajedničkom cilju – uspješnom razvoju startupa.

Sada, ovaj tim započinje svoje putovanje prema uspjehu u inovacijama u zdravstvu, spreman preoblikovati industriju i donijeti pozitivne promjene. Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Sve one koji su propustili prijaviti se na ovaj program te žele pratiti poduzetnički put ovih timova, pozivamo da prate naše društvene mreže LinkedinFacebook i Instagram.

P.S. Više poduzetničkih znanja, vještina i prilika šaljemo u našim newsletterima, na koje se možeš prijaviti ovdje.

Priliku za karijeru te otvorene pozicije uvijek možeš pogledati na TeamUp webu.

Facebook
Twitter
LinkedIn